Logo rijssensnieuwsblad.nl


Plaatsvervangend conservator Jan van de Maat in de Van Heelzaal in Enschede: "Om meerdere redenen zijn we de besprekingen begonnen om een onderdeel van onze expositie in de havezate te vervangen."
Plaatsvervangend conservator Jan van de Maat in de Van Heelzaal in Enschede: "Om meerdere redenen zijn we de besprekingen begonnen om een onderdeel van onze expositie in de havezate te vervangen."

Overleggen over de collectie Van Heel

door het Rijssens Museum

RIJSSEN
- Het Rijssens Museum is in overleg getreden met het Rijksmuseum Twenthe over de Van Heel-kunstcollectie. Doel is om een deel van de tentoongestelde collectie in het Rijssens Museum om te wisselen en mogelijk uit te breiden. Een afvaardiging van het Rijssens Museum, bestaande uit bestuursvoorzitter Jan Bakker, plaatsvervangend conservator Jan van de Maat en directeur Gerrit Dannenberg, bracht afgelopen week een bezoek aan het Rijksmuseum Twenthe in Enschede. Daar werd overleg gevoerd directeur Arnoud Odding en conservator Paul Knollen.

Strenge veiligheidseisen
Het grootste deel van de Van Heel-collectie is opgeslagen en geëxposeerd in het Rijksmuseum Twenthe in Enschede. Omdat het een miljoenencollectie van nationaal belang gaat, moet het exposeren en bewaren aan strenge veiligheidseisen voldoen. Om die reden is een groot deel van de collectie permanent ondergebracht in Enschede. Als tegenprestatie mogen de donateurs van het Rijssens Museum altijd gratis in het Rijksmuseum Twenthe.

Verschuivende interesses
"Doel van ons bezoek was om te overleggen of een deel van de collectie die in Rijssen staat omgewisseld zou kunnen worden," zegt Jan van de Maat. "Wat we nu hebben aan aardewerk staat er al heel lang. Bijvoorbeeld de vitrine waarin het zogenaamde goudsteen aardewerk staat, hebben we al heel lang gezien en het raakt ook buiten het belangstellingsveld van ons publiek. Ook daarin heb je te maken met verschuivende interesses. Vandaar ook dat we de besprekingen zijn begonnen om dat onderdeel van onze expositie in de havezate te vervangen."

Meedenken
Maar de Van Heel-collectie hoort eigenlijk toch eigenlijk in zijn geheel in Rijssen? "Dat klopt," zegt Van de Maat, "daar blijven we natuurlijk naar streven, maar je moet ook realistisch zijn dat dat niet zo maar even gaat. Daarom willen we om te beginnen graag een gedeelte van onze collectie vervangen.Dan hebben we het publiek in Rijssen ook weer eens wat nieuws te tonen. Daar wil het Rijksmuseum in elk geval in meedenken en daar zijn we blij mee," zegt Van de Maat.
Direct na de zomervakantie komt een afvaardiging van het Rijksmuseum Twenthe naar Rijssen om de expositieruimte te bekijken en nader te overleggen.

reageer als eerste
Meer berichten