Logo rijssensnieuwsblad.nl


In en rondom het Parkgebouw stonden de afgelopen week meerdere workshops op het programma, waaronder mediteren.
In en rondom het Parkgebouw stonden de afgelopen week meerdere workshops op het programma, waaronder mediteren.

Lachen is immers heel gezond!

RIJSSEN - Het is stralend weer. Zo'n dag zoals dit voorjaar er al veel heeft gebracht. Met een strakblauwe lucht, een zijdezacht windje, en het geluid van puffende mensen. Als je zo'n grote tuin als de onze moet onderhouden, dan komt er wel wat zweet aan te pas. In die tuin verrijst nu een mega-tent. Daar staan straks bijna tweehonderd musici gratis te concerteren voor in ieder geval duizend gasten.

 Tijdens de koffiepauze wordt er nog wat gehumd over de zichtbaar bezwete blote torso's van de jonge tentbouwers. We concluderen dat het van ons mag, tenslotte zitten wij hier met blote benen, maar dat ze misschien een gele kaart moeten krijgen omdat het niet helemáál netjes is.
Rond het middaguur parkeren er wat auto's voor de deur. Onze dame geeft vanmiddag onderdak aan honderdvijftig arbeidskrachten die komen voor een inspiratiemiddag rondom het thema gezondheid. Gelukkig is ons gebouw groot genoeg om de acht workshops te kunnen herbergen. 'Happy & Healthy' in de Notarieelzaal, de 'Energie Proeverij' op het podium, 'Bucketlist' in de Akorzaal, 'Minder Werkstress' in de Brodhoeszaal, 'Nooit Af' in de Van Damzaal én de 'Lachworkshop' uiteraard in ons restaurant.

De Rabobankzaal staat klaar voor de meditatiesessie, maar met het weer van vandaag kiest de workshopleider er voor om gebruik te maken van onze tuin. Want ondanks de mega-tent, is er nog ruimte genoeg. Dus gaat de Bootcamp richting de vijver en worden er op 'n Buunder meditatiekussentjes neergelegd. Terwijl dat gebeurt, komen een aantal jonge 'veulens' van een Rijssense scholengemeenschap op ons af rennen. Eigenlijk hebben ze gym in het park, maar dit is natuurlijk interessanter. 'Waarvoor is dit?' 'Hier gaan we straks mediteren', legt de zenmeester uit. 'Ooooooh, vet gaaf!!', klinkt het als uit één mond. Dát hebben ze altijd al een keer willen doen. Dus worden ze uitgenodigd te gaan zitten. Dat doen ze. En tien minuten lang horen we alleen de wind, de vogels en af en toe met zachte stem die zegt dat het niet erg is dat je afgeleid wordt, moet blijven ademen en terugkomen in het moment. En hoe 'zweverig' dit in vele oren ook mag klinken, op dit moment zijn twintig vijftienjarige stemmen stil, muisstil. Menig leraar zou de wereld geven voor één minuut van deze stilte. De begeleider vertelt later dat er scholen zijn die dit soort methodes al toepassen. Niets zweverigs aan. Het gaat er uiteindelijk om dat je gezond blijft, en daar is onze grijze massa een groot onderdeel van. Mensen worden ongezond 'informatie-moe'. Dus moeten scholen en werkgevers op zoek naar nieuwe methodes om rust terug te brengen. En dat is voor iedereen anders. De één vindt die rust in z'n geloof, de ander in sport, en de derde in dit soort methodes. Even later zitten we weer aan ons eigen werk. En terwijl om ons heen wordt gezwoegd, gemediteerd, gediscussieerd en geïnformeerd, en schaatser Mark Tuitert binnenkomt voor zijn plenaire, afsluitende speech in de Herman Wesselszaal, gaat de restaurantdeur open. Een luide oerlach klinkt. De rustige man van de cijfers uit zich tot op het bot. Zijn collega's liggen dubbel en niet alleen omdat dit normaal is tijdens deze workshop. Wij schateren van harte mee, want ach... lachen is immers heel gezond!!

1 reactie
Meer berichten