Logo rijssensnieuwsblad.nl


Het Rijssens Mannenkoor tijdens het optreden in het Musikverein in Wenen.
Het Rijssens Mannenkoor tijdens het optreden in het Musikverein in Wenen.

Rijssens Mannenkoor op concertavontuur in Wenen

RIJSSEN/WENEN - Elke twee jaar organiseert het Rijssens Mannenkoor (RMK) een concertreis, waarbij onder andere steden als Londen, Berlijn, Leipzig en Brussel werden bezocht. Omdat het RMK dit jaar zijn 90-jarig jubileum viert, was er dit jaar een bijzondere reis. Dit jaar werd Wenen bezocht, de stad die veel bekendheid geniet vanwege de prachtige gebouwen en als cultureel centrum. Veel bekende componisten hebben hier carrière gemaakt. Het RMK was deze week te gast bij de Wiener Männergesang Verein. Dit koor bestaat dit jaar 175 jaar en is het oudste van Oostenrijk. Dit koor is zeer bekend en geeft, zowel nationaal als internationaal, veel concerten.

Concert en Heurigenabend
Onder heerlijke weersomstandigheden werd woensdag volop genoten van een rondvaart over 'schöne blaue Donau'. 's Middags stond het eerste concert gepland: een inloopconcert in de St-Peterskirche. Het interieur van deze kerk is feitelijk een groots kunstwerk: een overvloed van marmeren pilasters, standbeelden en fresco's. Een mooie ambiance om een concert te mogen geven, zeker omdat er veel publiek aanwezig was. Het concert werd geopend met een orgelsolo van dirigent Freddy Veldkamp. Daarna was het de beurt aan de mannen van het koor. Gehuld in een blauwe polo werd het talrijke publiek getrakteerd op een afwisselend concert. Het publiek genoot met volle teugen gezien de enthousiaste reacties.
's Avonds was er een Heurigenabend, een typisch Weense avond. Genoten werd van een Heurigenbuffet, een buffet dat bestaat uit producten die dit jaar geoogst zijn. Spontaan werden voor de andere aanwezige gasten nog een aantal nummers a capella gezongen; de sfeer zat er goed in.

Musikverein
De volgende morgen werd Wenen verkend, op eigen initiatief of onder leiding van een gids tijdens een stadsrondrit. De tijd was te kort om alle bezienswaardigheden van deze schitterende stad met vele fraaie architectonische bouwwerken te kunnen bewonderen. Één van die fraaie gebouwen is de Musikverein, het gebouw waar 's middags het concert met de Weense zangers werd gegeven. Dit gebouw heeft twee beroemde zalen: de Brahms zaal met 600 zitplaatsen en de Grosser Saal met 1700 zitplaatsen, waar de beroemde nieuwjaarsconcerten worden gehouden. Schitterende kleurrijke zalen, met veel goud en natuurlijk een prachtige akoestiek.

Voor de pauze was er het optreden van Weense zangers, hun repertoire bestond voornamelijk uit walsen, waarbij 'an der Schönen blauen Donau' niet ontbrak. Na de pauze was het de beurt aan deze zangers uit Rijssen. Het repertoire van ons mannenkoor viel in de smaak. Het publiek reageerde na elk nummer enthousiast. Met name de voorzitter van de Wiener Männergesang Verein stak zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken. Prachtig om te zien. Het concert werd afgesloten met het bekende 'Tulpen uit Amsterdam'.

In de avonduren had het mannenkoor nog een gezellige samenzijn met Weense zangers. Over en weer werden er cadeaus uitgewisseld en werden er nog wat nummers gezongen. In de toespraak gaf de Weense dirigent aan onder de indruk te zijn van de gedreven wijze van dirigeren van Freddy Veldkamp. Hij was jaloers op het feit dat tijdens het concert 'hunderd paar augen auf Sie waren gerichtet'.

Ontvangst
Op vrijdag was er een officiële ontvangst op het gemeentehuis van Wenen. Het RMK werd daar ontvangen en toegesproken door de locoburgemeester van Wenen. Ook burgemeester Hofland, die samen met wethouder Ben Beens de reis naar Wenen meemaakte, hield nog een korte toespraak. Hij bedankte de locoburgemeester voor de ontvangst en complimenteerde hem voor de fraaie stad Wenen, maar vertelde de aanwezigen dat de Gemeente Rijssen-Holten ook een hele mooie stad is. Ook werd er door het mannenkoor nog een aantal nummers gezongen. Na afloop van het officiële gedeelte werden alle aanwezigen nog getrakteerd op een drankje en kon een gedeelte van het gemeentehuis bezichtigd worden.

Terugreis
's Middags werd een begin gemaakt met de terugreis richting Rijssen. Op de laatste dag stond nog een inloopconcert gepland in de Dom van Köln. Deze gotische kathedraal is de grootste van Duitsland. Voor het inloopconcert stond een half uur gepland, maar al na vier nummers moest het RMK dit mini-concert afbreken. Uit veiligheidsoverwegingen, zo werd het later Freddy Veldkamp meegedeeld. Het was erg druk in de kerk en er stond veel publiek te luisteren bij het RMK; de autoriteiten van de Dom waren van mening dat het publiek meer moest doorstromen en dit gebeurde tijdens het concert niet of onvoldoende. Na het concert was er nog even gelegenheid om Köln te verkennen, waarna men richting Markelo ging waar het afscheidsdiner werd gehouden.


Visitekaartje
Al met al kan het Rijssens Mannenkoor terugkijken op een geslaagde jubileumreis met concerten op bijzondere locaties in Wenen. Zoals burgemeester Arco Hofland twitterde: Historisch concert van het Rijssens Mannenkoor, Ard Kamphuis en Jan Lenselink. Wenen ligt aan hun voeten.' Voorzitter Gert-Jan Klein Legtenberg gaf in zijn dankwoord aan blij te zijn dat de reis voorspoedig verlopen was en dat het Rijssen Mannenkoor internationaal zijn visitekaartje had afgegeven.

reageer als eerste
Meer berichten