Logo rijssensnieuwsblad.nl


Hondeneigenaren kunnen bij de Kynologen Club Rijssen en omstreken terecht voor uiteenlopende trainingen, waaronder een puppycursus en een behendigheidscursus.
Hondeneigenaren kunnen bij de Kynologen Club Rijssen en omstreken terecht voor uiteenlopende trainingen, waaronder een puppycursus en een behendigheidscursus.

De Vereniging: 'Diversiteit maakt een cursus leuk'

RIJSSEN - Kynologen Club Rijssen en omstreken (REO) is opgericht in 1945 en sinds de jaren zeventig worden er al gehoorzaamheidscursussen voor honden gegeven. REO is te vinden op de windhondenrenbaan op de Koerbelt in Rijssen. "De grondlegger van de gehoorzaamheid bij de vereniging is trouwens nog steeds instructeur. We hebben een aantal vrijwilligers die een gouden speld dragen, zij zijn al meer dan veertig jaar actief vrijwilliger", aldus bestuurslid Mariska Vijvers-Roosink.

Pups vanaf negen weken zijn welkom op de vereniging voor de puppycursus. Daarna beginnen de opvoedcursussen. Als aanvulling kan men bij REO verschillende sporten beoefenen; zoals behendigheid en FCI Obedience, maar ook de proef 'uithoudingsvermogen'(UV) en het diploma 'verkeerszekere hond' (VZH). Dit zijn landelijk erkende diploma's en voor sommige hondenrassen verplicht voordat er gefokt mag worden. Leden kunnen gratis ringtraining krijgen. Dit is een goede training voor degenen die willen showen met de hond, ook al is het maar voor één keer. Mariska geeft aan: "Er zijn zeker verschillen binnen de diverse rassen of kruisingen. Vooral de motivatie van een hond speelt mee in hoe snel hij iets leert. Het wil echter niet zeggen dat een hond die er lang over doet om een kunstje aan te leren, traag leert. Hij kan bijvoorbeeld heel snel leren te ontsnappen uit huis, dan is de motivatie anders. Juist deze diversiteit in rassen maakt een hondencursus geven altijd leuk, interessant en uitdagend, wat voor de ene hond prima werkt, hoeft voor de andere hond niet op te gaan. Daarom is het beheersen van rassenkennis en hondengedrag wel noodzakelijk."

Liefde

De leden van REO hebben één ding gemeen. De onvoorwaardelijke liefde die ze van de hond kunnen krijgen. En mensen helpen hun hond te begrijpen en te vertrouwen. De gezamenlijke passie voor de hond verbindt mensen met elkaar.Samen zoeken naar mogelijkheden en oplossingen maar ook samen lief en leed delen.

Door het jaar heen houdt de vereniging diverse activiteiten. In januari is er de grote Clubmatch in de Reggehal. "Deze show is in heel Nederland bekend, het is meestal een van de eerste shows in het nieuwe jaar dus erg populair. Rondom Pasen eieren zoeken, dat doen cursisten dan samen met hun kinderen," zegt Mariska. "Dan zijn er nog de Lentefair bij de Welkoop met demo's, de snerttocht oftewel puzzeltocht in het bos met eigengemaakte snert van de omgeving en bingo in december."

Vrijwilligers
"REO bestaat puur uit vrijwilligers en daar zijn we ontzettend trots op. Dat mensen zich aansluiten bij een vereniging en hun eigen tijd opofferen voor een ander en voor de vereniging is iets waar velen niet bij stil staan. Wij zijn ze als bestuur altijd erg dankbaar en door jaarlijks een vrijwilligersfeest te geven proberen we die dankbaarheid over te brengen."

Kynoloog
De term kynoloog is in het dagelijks leven niet heel bekend. Maar kynoloog wil zeggen 'kenner van honden'. In Nederland wordt overkoepelend gesproken over de kynologie wanneer mensen zich bezig houden met fokken, houden, verzorgen en het trainen van honden. Vaak heeft de term betrekking op afstamming en vereisten voor rashonden.

Meer informatie over de cursussen en de Kynologen Club Rijssen en omstreken staat op de website.

reageer als eerste
Meer berichten