Logo rijssensnieuwsblad.nl


Foto: Oranjevereniging Rijssen
De vereniging

'Wij hebben dringend meer leden nodig'

Oranjevereniging Rijssen zorgt al decennia lang voor de organisatie van Koningsdag in Rijssen.

Door Jenny ter Harmsel

RIJSSEN - "Wij proberen een zo breed mogelijk gedragen programma neer te zetten en de kosten voor de kinderen gering te houden. Dit wordt niet alleen in Rijssen gewaardeerd maar het heeft ertoe bijgedragen dat Koningsdag in Rijssen is uitgegroeid tot een regionale trekker. Dit proberen wij uiteraard vast te houden en zo mogelijk nog verder uit te breiden", aldus bestuurslid Olav.Roeterdink.

Er wordt van alles op en rondom Havezathe De Oosterhof en de Evenementenweide gehouden. Om alles zo compact mogelijk te houden. Hierdoor zijn er ook minder vrijwilligers nodig. Roeterdink: "Wij proberen het spelletjescircuit voor de basisschooljeugd gratis te houden. Helaas wordt alles elk jaar duurder en blijft ons ledenbestand hangen op zo'n vijfhonderd, dit ondanks de geringe kosten (lidmaatschap €15,- donateur €7,50 per jaar). Om ook Koningsdag in de toekomst te kunnen organiseren hebben wij dringend meer leden nodig."

Onderdeel van de Oranjevereniging is de Club van Oranje, bedrijven die steun verlenen aan de Oranjevereniging Rijssen. "Zonder de bijdrage van deze bedrijven zou het niet mogelijk zijn om Koningsdag Rijssen zo groots te organiseren", menen de bestuursleden.

Het bestuur van de Oranjeverenging vindt het koningshuis een bindende factor binnen de Nederlandse samenleving en pleit ervoor om ook de komende jaren Koningsdag in ere te houden met veel gezelligheid. "Wanneer ik denk aan vroeger toen de scholen nog meewerkten aan Koninginnedag met de aubade en daarna de spelletjes op de Koerbelt, dat waren gezellige tijden. Toen de scholen niet meer meewerkten, liep het allemaal wat terug en tegenwoordig valt deze dag in de meivakantie als velen op vakantie gaan. Ook zijn er veel vrijwilligers nodig. Dus belangstellenden mogen zich altijd aanmelden", meent Roeterdink.

Vier jaar geleden toen de troonswisseling plaatsvond, had het bestuur van de Oranjevereniging extra werk maar het was zeker succesvol. Het is een mooi totaalplaatje gebleken. De Oranjevereniging Rijssen vierde haar 50-jarig jubileum, net toen koningin Beatrix 75 jaar werd, haar troonsafstand bekendmaakte en de inhuldiging van koning Willem Alexander op 30 april en 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden.

"Het was even schrikken hoor", bekent Roeterdink. "Nadat de koningin eind januari de datum van haar troonsafstand aankondigde, ging er meteen door ons heen dat er in drie maanden tijd veel moest gebeuren omdat het zeker extra feestelijk moest worden. Er lagen al wel draaiboeken klaar waarin feest, sport en spel samengevoegd waren, mede vanwege ons 50-jarig jubileum, maar er kwamen heel wat organisatorische dingen bij. Desondanks is het prima verlopen."

2 reacties
Meer berichten