Logo rijssensnieuwsblad.nl


Ouderling J.H. Altink.
Ouderling J.H. Altink.
Kerk in beeld

'Deze vrouw zal genezen óf tot bekering komen'

Soms gebeuren er opmerkelijke dingen in de gemeente en wordt ds. P. Honkoop er van Godswege bij bepaald dat personen voor wie hij bidt, gered of genezen zullen worden.

Door Robert van Kralingen

Zo valt er op zekere dag een man van een ladder. Zwaargewond wordt hij thuisgebracht. De doktoren vrezen dat hij niet meer zal ontwaken. Als ds. Honkoop in het gebed om het behoud van deze man worstelt, voelt hij dat zijn woorden hoger gaan dan het plafond. In zijn hart mag hij weten dat God zijn gebed verhoort en dat deze man weer beter zal worden. Omdat hij niet twijfelt aan Gods belofte, stuurt hij zijn zoon Piet, de latere predikant, naar de betreffende familie met de mededeling dat hij die dag geen tijd meer heeft om langs te komen maar dat Gerrit – zo heet die man – weer bij zal komen uit coma. Tegen alle menselijke verwachtingen in gebeurt dit ook. Zes weken later ontwaakt de man. De doktoren staan voor een raadsel, maar ds. Honkoop weet wel Wie voor uitkomst heeft gezorgd.

Een ander voorbeeld betreft een moeder die door de gevreesde ziekte is aangetast. Volgens doktoren is er niets meer aan te doen en zal de vrouw zeker overlijden. Als de dominee met deze zaak voor Gods aangezicht worstelt, krijgt hij ruimte bij de Heere vandaan. Hij is zo zeker van zijn zaak dat hij tegen enkele kerkenraadsleden zegt: 'Deze vrouw zal genezen óf tot bekering komen.' Van het eerste is iedereen getuige. Na haar ziekte leefde ze nog vele jaren.

Op 22 augustus 1949 overlijdt oud-ouderling J.H. Altink op 73-jarige leeftijd. Van 1919 tot 1948 heeft hij de gemeente mogen dienen. Jan Hendrik Altink ('Boers Jan') wordt op 22 september 1875 geboren in Rijssen. Op 21 november 1896 trouwt hij met Gerritdina Bruins. Van de twaalf kinderen die hun worden geschonken, worden er maar zes levend geboren. Daarnaast wordt een van de kinderen, Hendrika, maar drie weken oud.

In het gewone leven neemt Altink het aanvankelijk niet zo nauw. Zo treffen drie kerkenraadsleden hem eens dronken aan in de goot. Hoewel Altink de waarschuwingen ter harte neemt, lukt het hem slecht om niet een borreltje te drinken. Maar de Heere zoekt hem op en leert hem in korte tijd waar anderen vaak jaloers op zijn. Als Altinks familie aan het eind van zijn leven een nieuwe kiel (katoenen jasje) voor hem wil kopen, merkt hij op: 'Doe het maar niet, want ik zal hier niet lang meer zijn.' Kort daarop haalt de Heere hem uit dit leven weg. In 'De Saambinder' van 8 september 1949 wordt bij zijn overlijden en begrafenis stilgestaan: 'Op maandag 22 augustus overleed in Rijssen Jan Altink, rustend ouderling van de Ger. Gemeente Walstraat. Altink, die de leeftijd van 73 jaar bereikte, heeft meer dan 30 jaren de gemeente in het ambt mogen dienen. De laatste anderhalf jaar was hij rustend ouderling.' Op vrijdag 26 augustus wordt hij begraven door ds. Honkoop.

Reageer als eerste
Meer berichten