Logo rijssensnieuwsblad.nl


Foto: Regien Klein Hegeman
Ondernemer in beeld

'Zoveel leuke klanten leren kennen'

Jody (49) en Nana Haytink (46) van 't Brandputje Mode en Wonen in Enter wonen beiden in Enter. Ze hebben allebei een partner en kinderen. Motto: Jody: 'A't néét kan, zo a't mut, dan mut 't méér zo a't kan! Nana: Ik sta voor eerlijkheid en vertrouwen.

Hoe zijn jullie in het ondernemerschap terechtgekomen en hoe lang zijn jullie ondernemer?

Jody: Door ons moeder. Zij is 21 jaar geleden begonnen toen ze 50 jaar was. En dat was gelijk een succes. Het werd zelfs te druk voor haar alleen. Nana: Ze heeft ons gevraagd 'willen jullie mij helpen of moet ik iemand aannemen?' We hebben toen allebei onze banen opgezegd en zijn in de zaak gegaan. Jody werkte toen bij RTV Oost en hielp vrij snel vanaf het begin al mee. Ik zat in de reiswereld en ben een jaar later erin gestapt. In de loop der jaren hebben we flink moeten uitbreiden met parttime winkelhulpen. Jody: We zoeken nog per direct een oproepkracht. CV's kunnen naar info@brandputje.nl


Wat houdt het ondernemerschap voor jullie in?

Jody: Ik vind het geweldig dat je van niks iets kunt maken. Wie je wilt zijn, wat je wilt doen. Je kunt je gevoel er helemaal in kwijt. (Moeder Diny: en als je geen zin hebt doe je het niet).
Nana: Creatief bezig zijn, constant vernieuwen en de beste weg zoeken hoe iets kan lukken. Jody: Ook wat wil je zelf uitstralen. Hoe we zijn zie je terug in de winkel. Ondernemerschap is ook een verrijking. We hebben zoveel leuke klanten leren kennen. Het is soms ook hard werken maar je krijgt er veel voor terug. (Diny: je hebt meer vrijheid dan wanneer je voor iemand anders werkt)

Beschrijf eens je gemiddelde werkdag

Jody: Ik doe om 10.00 uur de winkel open en ga meteen door naar mijn bureautje achter in de winkel. Ik bewaak de voortgang hier, ben de vliegende keep, houd me bezig met de administratie en marketing. Nana en ik gaan altijd samen op inkoop dus ik ben ook nog wel eens weg. Tijdens de lunch eet ik vaak een broodje achter de laptop. Om 17.00 uur gaat de winkel dicht. Maar 's avonds gaat het vanaf de bank gewoon door. Dan appen we meestal verder.
Nana: Om half 7 gaat de wekker, kinderen naar school en om 10.00 uur ben ik ook in de winkel. Zorg dat de kleding netjes hangt, kleed poppen anders aan en help klanten, doe afspraken tussendoor in de winkel en probeer om 12.00 uur samen met mijn jongste van 10 jaar een broodje thuis te eten. 's Middags gaat hetzelfde ritueel verder totdat de laatste klant is geholpen. Het is nooit saai hier! (lacht)

Wat maakt het werk leuk om te doen?

Jody: De mensen! Eigenlijk is het trouwens een uit de hand gelopen hobby.
Nana: Ik vind het heel fijn om iemand blij de winkel uit te zien gaan die eerst onzeker binnenkwam. Met mode kun je zoveel doen om iemand dat zelfvertrouwen te geven. Je hoort hier ook van alles.
Jody: Onze koffiehoek is heilig. Hier wordt niet over zaken gesproken.

Welke vormen van ontspanning pas je toe?

Jody: Weinig. We wonen aan de rand van Enter. Wanneer ik op de stoel achter het huis zit en over de weilanden naar de zonsondergang kijk dan glijdt het nog wel eens van me af.
Nana: Ik houd van wandelen, vakanties, stedenbezoek.
Jody: Maar ik zie het werk niet als een belasting.

Had je vroeger andere ambities? Of wat zou je nu ook wel willen doen?

Jody: Mijn ambities lagen in de media. Ik ben een tijdje journalist geweest maar was niet nieuwsgierig genoeg. Ik zou nu niet iets anders willen doen nee. Nana: Ik wilde vroeger kapster worden. Heb vanaf mijn 15 jaar in mode en kleding gewerkt en daarna in de reiswereld. Wat ook heel leuk was. Nu zit ik helemaal op mijn plek.

Waar of voor wie heb je bewondering?

Unaniem: onze moeder. (Bij Nana komen tranen tevoorschijn) want op je 50e nog even een winkel beginnen, wie doet dat nou?!

Welke toekomstplannen liggen er nog?

Doorgaan zoals het nu gaat. Ons doel is niet om veel geld te verdienen en groter te groeien.

2 reacties
Meer berichten