Logo rijssensnieuwsblad.nl


Foto: Bonsai Werkgroep
De vereniging

Creëren van Bonsai

De Bonsai Werkgroep Rijssen is een enthousiaste groep mensen uit Rijssen en regio die zich al bijna twintig jaar gezamenlijk bezighouden met hun hobby namelijk: het creëren en onderhouden van Bonsai.

Jaarlijks worden zo'n tien avonden gehouden in 'De Boerderieje' waarbij men elkaars bomen gaat bespreken. "De bijeenkomsten worden klassikaal gegeven. Een deel van de avonden, de boom bespreekavonden, gaan we elkaar helpen onze bomen te verbeteren. Iedereen neemt eigen bomen mee, die we bekijken en bespreken. Dit zijn geen werkavonden.

Het andere deel van de avonden, dit zijn de werkavonden, kunnen een paar bomen besproken worden, maar verder kunnen we dan aan onze eigen bomen werken. Jan Brouwer, die al meer dan 25 jaar ervaring heeft in het begeleiden van Bonsaiwerkgroepen, kan ons dan van de nodige adviezen over snoeien, bedraden en dergelijke voorzien. Soms is het, door gezamenlijke inkoop, mogelijk goedkoper aan materiaal te komen, zoals grond en draad. Ook bezoeken we soms demo's of bonsaikwekers. Dit kan op een willekeurige avond zijn of een zaterdag. En om het jaar willen we graag een bekende 'bonsaimeester' uitnodigen voor een workshop of demo", aldus werkgroeplid Peter Goldewijk. Wat deze hobby volgens hem mooi maakt is de combinatie tussen kunst en kennis van de natuur.

"Beiden zijn belangrijk. Zonder kennis van de diverse bomen en hun specifieke eigenschappen lukt het je niet om een boom in leven te houden. Daarnaast heb je ook creativiteit nodig om een boom te vormen. En het allerbelangrijkste: een boom is nooit af. Hij leeft en groeit waardoor hij steeds weer verandert. Dus als je klaar bent, is de boom al bezig zich verder te ontwikkelen. Een bonsai is precies als elke boom, levend en voor zijn verdere leven afhankelijk van zijn omgeving: de natuur. Afhankelijk waar de boom vandaan komt, zal je hier rekening mee moeten houden. Een tropische boom kan niet tegen vorst. Bomen uit onze eigen omgeving kunnen daar wel tegen. Ook belangrijk: de bonsai staan in een pot dus water geven is al een ware kunst. Daarnaast heeft een boom veel zonlicht nodig om te groeien." Bonsai heeft de letterlijke betekenis van 'boom in pot', waarmee direct duidelijk is wat het doel is: het verzorgen en onderhouden van een boompje om op een oude boom te lijken. Velen denken bij bonsai aan miniatuurboompjes met een genetische afwijking maar niets is minder waar. Bonsai is een Japanse traditie die al eeuwen teruggaat. Het is een ware kunstvorm die decennia duurt om te leren.

De Bonsai is pas relatief kort bekend in het westen; pas rond 1850 maakte Europa kennis met de mooie kunst van de Bonsai.

Wie interesse heeft in het kweken van bonsaiboompjes kan informeren bij: Peter Goldewijk 0548-521319.

2 reacties
Meer berichten