Valtraining voor 60-plussers

06-05-2013 16:09
VAN DE REDACTIE
0 reacties
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker
RIJSSEN - Een losliggende mat, een gladde stoep of kabels over de vloer. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Voor ouderen kan een valpartij grote gevolgen hebben. Daarnaast worden veel mensen na een val bang om te bewegen. Ze gaan activiteiten vermijden waardoor hun conditie verslechtert. De Sint Maartenskliniek in Nijmegen heeft een wetenschappelijk onderbouwde valpreventietraining ontwikkeld waarmee het risico op een val met bijna de helft afneemt. Binnen Carintreggeland wordt de valpreventietraining al gegeven en de training wordt nu ook aangeboden in Rijssen.
Valincidenten komen veel voor onder senioren. Per jaar belanden 50.000 mensen met een botbreuk op een spoedeisende hulp omdat ze gevallen zijn. Senioren vallen vaker omdat de vaardigheid om tijdens het lopen obstakels te ontwijken verslechtert met het ouder worden. De meeste mensen vallen over een obstakel dat ze tegenkomen tijdens het lopen. Met training kan men leren weer met vertrouwen te bewegen en vooruit te kijken naar mogelijke obstakels op de route binnens- of buitenshuis.

In de training genaamd 'Vallen Verleden Tijd' oefenen de deelnemers op een hindernisbaan waar allerlei valrisico's uit het dagelijks leven zijn nagebootst, zoals een ongelijk trottoir of het lopen zonder zicht op de voeten. Daarnaast leren de deelnemers in de training judo-valtechnieken om de kans op verwondingen te verkleinen als men onverhoopt toch valt.

Iedereen van 60 jaar en ouder kan deelnemen. De training bestaat uit 10 lessen van 1-1,5 uur en de kosten kunt u in veel gevallen declareren bij uw zorgverzekeraar. De training wordt begeleid door één geriatriefysiotherapeut die de opleiding voor de valpreventietraining bij de Sint Maartenskliniek te Nijmegen gevolgd heeft.

De ervaringen van de deelnemers zijn erg positief. 'Eerst denk je: dat lukt mij echt niet dat rollen over de mat. Je moet een drempel overwinnen, en dan lukt het toch.

Halverwege september 2013 wordt er gestart met de eerste valpreventietraining in Rijssen in de Wellehof. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Sanne Gommers, afdeling fysiotherapie de Schutse, telefoon (06) 3463228 of via e-mail fysio.deschutse@carintreggeland.nl.
SqlXml execution failed. ORA-00936: missing expression
  • Agenda