Logo rijssensnieuwsblad.nl


Brandweerdag bij Rijssens Museum

RIJSSEN - Het Internationaal Brandweermuseum (IBR) houdt op dinsdag 15 augustus een tweede brandweerdag in samenwerking met Brandweer Twente. De brandweerdag vindt plaats in en om het museumterrein aan de Kasteellaan 1 en duurt van 11.00 tot 16.00 uur.

"We hopen dat de tweede brandweerdag net zo'n succes wordt als de eerste en dat we veel kinderen met hun ouders op de Oosterhof kunnen verwelkomen," zegt Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum. "Dankzij de ruimhartige medewerking van de Brandweer Twente kunnen we aanstaande dinsdag ook weer breed uitpakken. De brandweer komt met een speciale demonstratiecontainer. Twee brandweerlieden geven tekst en uitleg en er is een levensgroot springkussen in de vorm van een brandweerwagen."

Nieuwe aanwinst

Ook kunnen er ritjes gemaakt worden met de brandweerauto van het museum.

"En onze nieuwe aanwinst, de Willy-brandweerwagen uit 1964, is te bezichtigen. Helaas kunnen we er nog niet mee rijden, want de wagen is nog maar kortgeleden uit het Gelderse Gendt opgehaald en oud-brandweerman Henk Baan heeft nog geen tijd gehad om de nodige revisies aan deze antieke aanwinst te plegen. Maar zodra dat gebeurd is, bouwen we een feestje om de wagen officieel in de vaart te nemen," aldus Dannenberg.

Oud-Hollands

Naast alle brandweeractiviteiten zijn er op de museumdinsdag voor kinderen ook oud-Hollandse kinderspelen. Er zijn hoepels, priktollen, springtouwen en een echte ouderwetse loopfiets. Er kan worden gehinkeld en kinderen kunnen een tekening maken op een ouderwetse lei zoals hun grootouders dat vroeger ook deden.

In het kader van de expositie Bouwstad Rijssen kan er buiten voor het kasteel een muurtje worden gemetseld.

Daarnaast staat er een boomstam klaar voor het spijker slaan.

reageer als eerste